Login i tracktime
Log ind
Tilmeld nyhedsmail

Artikel

Opret kommentar til denne artikel

Rødt kød

Når det skal være rigtig fint, får man gerne serveret et stort, saftigt lokumsbrædt af en bøf. Kød, gerne i store mængder, anses gerne som at være måltidets bærende søjle, og derfor er indtaget efterhånden rigtig højt i den vestlige verden. Desværre er der bare en del forskning, der efterhånden fortæller os at det ikke er helt så sundt som det er lækkert.

Man deler for nemhedens skyld kød op i rødt og hvidt kød. Rødhed forårsages af molekylet myoglobin, der er rødt på grund af et centralt jernatom, og derfor er kød med et højt indhold af myoglobin rødere end kød med lavt indhold. Især oksekød, men også svin og dyrevildt er derved rødt, mens kylling og fisk er hvidt.  Grænserne er dog lidt slørede, eftersom kyllingelår har ligeså meget myoglobin som f.eks. ungkvæg og svin, mens ældre køer har meget mere end unge køer.  Værre endnu bliver det når man tilsætter nitrit til kød, fordi nitrit farver kød rødt (samt hæmmer bakterievækst og i øvrigt giver cancer). Uanset hvad, så er det nogenlunde veletableret at kødet fra  okse, svin, kalv og lam er en relevant medspiller i risikoen for cancer. Helt galt er det endda med ”behandlet kød”, dvs. pålægskød og den slags.

Vedrørende bagrunden for denne risiko, er der flere teorier i spil.
•    Selve myoglobinindholdet
•    Dannelsen af carcinogener ved stegning
•    Tilsat nitrat og nitrit

Myoglobinen  og nitrat/nitrit reagerer i mavesyren og danner såkaldte  nitrosaminer. Nitrosaminer er aktivt kræftfremkaldende i forsøgsdyr, og står sandsynligvis for en hel del tilfælde af tarmcancer.

Når man steger på kød, især når man steger godt i gennem eller branker, danner man poly- og heterocyklisk aminer. Disse er i høj grad forbundet med risikoen for forskellige former for cancer, især dem i tarmen. De dannes når aminosyrer reagerer med andre komponenter i kød.

Der er selvsagt en masse andre relevante faktorer når det kommer til kød. Indholdet af mættet fedt, mængden af giftstoffer og medicin i dyret samt det ofte inverse forhold mellem kød og grønt-indtag.

Ingen af delene lyder særligt betryggende, men man kan gøre meget for at sænke sit indtag af disse stoffer. Et højt indtag af frugt og grønt modvirker effekten, hovedsageligt fordi organiske syrer og antioxidanter hæmmer dannelsen af flere af de kræftfremkaldende stoffer.  Man bør dog som hovedregel skære ned på sit forbrug af pålægskød, bacon og bøffer, og stege sit kød lidt mildere for fremtiden. 
 

Opret kommentar til denne artikel

Proteintilskud
Fedt
Protein

2. september 2009  11:09

     

Nyhedsarkiv

19.09.2009 09:35Karlshøj mod verdensrekordenLæs nyheden
17.09.2009 11:36Rasmussen-sejr når EuropaLæs nyheden
15.09.2009 12:59Hawaii nærmer sig for JohnsenLæs nyheden
15.09.2009 11:36Saxo Banks kraftværk vil vinde det heleLæs nyheden
14.09.2009 22:45Riis skriver med klassikerhåbLæs nyheden
14.09.2009 22:16Fyns ældste motionsløbLæs nyheden
14.09.2009 21:46Djurhuus og Alm vandt kongedisciplinenLæs nyheden
11.09.2009 11:03Vueltaen 'begynder' i dagLæs nyheden
08.09.2009 10:14Oksen fra Hammel i udbrudLæs nyheden
05.09.2009 13:11Regnvejr spolerede ikke hyggenLæs nyheden
01.09.2009 07:22Odenses succeshistorieLæs nyheden
31.08.2009 15:03Hincapie amerikansk mesterLæs nyheden
29.08.2009 16:31Kom til Ejby NatløbLæs nyheden
28.08.2009 16:01Imponerende rekord i OdenseLæs nyheden
26.08.2009 13:56Djurhuus med nye udfordringerLæs nyheden
26.08.2009 12:34Voigt forlænger med Saxo bankLæs nyheden
25.08.2009 21:30VeganismeLæs nyheden
25.08.2009 15:41Fyns største natløbLæs nyheden
24.08.2009 18:35Godkendt VM slutLæs nyheden
24.08.2009 09:15UCI-præsident: Ren TourLæs nyheden