Login i tracktime
Log ind
Tilmeld nyhedsmail

Artikel

Opret kommentar til denne artikel

Omega-3 og omega-6

Når der skal gives gode råd omkring fedtindtag, støder man tit på en gang standardiseret lal, hvor der hævdes at man skal spise mindre mættet fedt og mere umættet. Det er i første omgang nogenlunde korrekt, fordi mættet fedt er kædet sammen med de fleste af de livsstilssygdomme, der plager os danskere.  Skær ned på det mættede fedt og bliv sund, hævdes det, og som kostråd er det simpelt nok. Det bliver straks lidt mere komplekst når det kommer til umættet fedt, og jeg agter nu at redegøre hvorfor umættet fedt bestemt ikke kan skæres over en kam.

Umættet fedt kan indeles i to hovedgrupper
•    Enkeltumættet (monoumættet, oftest fundet i form af omega-9)
•    Flerumættet (polyumættet oftest fundet i form af omega-3 og omega-6)

Det enkeltumættede fås i stor stil fra både kød og planteolier, og det kan man i øvrigt sagtens danne selv. Det er således ikke fordi det er en nødvendighed i kroppen, men det viser sig at befolkningsgrupper (f.eks. sydeuropæere) med stort indtag af netop monoumættet fedt ikke er så galt stillet på helbredsfronten. Hvorfor er ikke helt til at sige, men det tyder på at det har en gunstig effekt på kolesteroltallet. Desuden må man regne med at fedtprodukter som f.eks. olivenolie (med et højt omega-9 indhold) fortrænger produkter med et højt indhold af mættet fedt i kosten. Grækere – sydeuropæere – sjasker f.eks. deres mad til med olivenolie, mens danskere hælder det til med smør og fløde. Monoumættet fedt er altså samlet set en god ting, hvad end mekanismen så er.

Flerumættet fedt bør skarpt opdeles i omega-6 og omega-3. Det er en af mine personlige korstog, og jeg er ganske overbevist om at stort set alle spiser for meget omega-6 og for lidt omega-3. Omega-6 findes nemlig i stor stil i alle billige planteolier, og med nutidens ivrige forbrug af friture, fastfood og færdigvarer, er indtaget af omega-6 skyhøjt. Omega-3 findes i udvalgte planteolier (ganske lidt og i en form der ikke er særlig anvendelig), samt i fisk. Desuden finder man et overraskende højt indhold i økologiske æg og andre animalske produkter. Både indtaget af fisk og økologisk kød er ganske lavt, og det betyder at den totale mængde af omega-3 i en almindelig kost er for lav. Hvis man kombinerer det med det alt for høje indtag af omega-6 har man en balance mellem de to der er helt forskudt.

Der kan med rimelighed argumenteres for at menneskehedens gener blev udviklet i en periode hvor befolkningen levede af nødder, bær, rødder , økologisk dyrekød, frugt og fisk. Ingen kraftfoder-mishandlede dyr og ingen solsikkeolier i den diæt. Derfor var forholdet mellem omega-6 og omega-3 ganske anderledes og sandsynligvis lå det på omkring  3:1 i stedet for 20-100:1 som det gør i dag.  Hvis man så oven i købet påpeger det faktum at en kost med foromtalte forskudte forhold giver systemisk inflammation (en særdeles skidt ting, der er en artikel for sig selv værdig), bør man måske overveje at skrue lidt ned for sit indtag af omega-6 og lidt op for sit indtag af omega-3. Systemisk inflammation er nemlig en af de ting der er tæt forbundet med de velfærdssygdomme, der er så populære her til lands. Desuden er et lavt indtag af omega-3 sat i forbindelse med sukkersyge, højt kolesteroltal og forhøjet blodtryk.

Rent praktisk er det ganske simpelt. Man kan tage et grundigt kig på ingredienslisten når man står i supermarkedet. ”Vegetabilsk olie” er stort set altid synonymt med den billigste olie de har kunne finde; nemlig solsikkeolie, der er stopfyldt med omega-6. Det kan også være sojaolie eller raps, der er noget bedre, men ikke meget. 

Man bør derfor holde sig til sin olivenolie, der har masser af omega-9, og en ganske passende sjat omega-6 – husk på at omega-6 stadig er livsnødvendigt i korrekte doser. Olivenolie egner sig fortrineligt til at stege med, og er ganske lækkert på en grøn salat. Hjemmelavet pesto (med olivenolie!) er en anden vinder.

Deruderover kan man roligt begynde at øge sit indtag af fisk. Sildemadder, laksebøffer, makrel i tomat, og så videre. Bryder man sig ikke om fisk, er der altid fiskeoliekapsler, et ganske udmærket substitut. Prøv med 5-6 kapsler om dagen, og sørg for at sluge dem inden måltidet – så kommer de ikke op igen. 

Opret kommentar til denne artikel

Alkohol - the basics
Optimering af ernæring efter konditionstræning
Optimering af ernæring efter styrketræning
Fedt

5. maj 2009  08:05

     

Nyhedsarkiv

11.05.2009 22:26Hård sæsondebut for PetræusLæs nyheden
11.05.2009 17:58Petacchi nok engangLæs nyheden
10.05.2009 19:59Johnsen dansk mester i duathlonLæs nyheden
10.05.2009 19:43Pettachi snød CavendishLæs nyheden
09.05.2009 20:11Skuffende start på Giro'enLæs nyheden
08.05.2009 19:4615. titel til Rasmus HenningLæs nyheden
08.05.2009 15:14Giro d'Italia 2009Læs nyheden
07.05.2009 22:45Henning jagter nyt DMLæs nyheden
05.05.2009 21:44Flot i gang med VM-serienLæs nyheden
05.05.2009 08:19Alkohol og tømmermændLæs nyheden
04.05.2009 19:15Tilbage på vindersporetLæs nyheden
03.05.2009 17:50I topform inden Giro'enLæs nyheden
03.05.2009 11:49Løberne indtog LillebæltLæs nyheden
02.05.2009 19:28Bak flot med i bjergeneLæs nyheden
02.05.2009 09:00Bak 1 sek. fra trøjenLæs nyheden
01.05.2009 12:11Lillebælt indbyder til festLæs nyheden
30.04.2009 22:58Opvarmning - hvordan og hvorfor ?Læs nyheden
29.04.2009 20:27Andenplads til BakLæs nyheden
28.04.2009 22:39Beskedent udlæg i Romandiet RundtLæs nyheden
28.04.2009 17:09Johnsen klar til DuathlonLæs nyheden